Κυριακή, Απριλίου 13, 2008

Όραση και Νεύμα

Η συσσώρευση πείρας 30 ετών και πλέον από την ίδρυση του Σωματείου μας Οι Φίλοι των Κωφαλάλων Θεσσαλονίκης (1973 - 2004) μας αυξάνει τις ευθύνες προς τους Κωφαλάλους. Η διδακτική εμπειρία της επικοινωνίας με Νεύματα, καθώς και η πρωτοπορία μας στη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, βασικών για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση των Κωφαλάλων, μας επιβάλλουν να διατυπώσουμε μέσα σε σύγχρονα πλαίσια τον Κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης (Κ.Ε.Ε.) στην Θεσσαλονίκη. Επιλέξαμε το λογότυπο ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΥΜΑ για να τονίζονται τα δύο μέσα - όργανα που δραστηριοποιούνται κατά την επικοινωνία των κωφαλάλων και τα οποία εκφράζουν την πολιτιστική τους ιδιομορφία.
Όλες οι δραστηριότητες του Κ.Ε.Ε. εναρμονίζονται με την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική ζωή και εμπνέονται από την Αγάπη του Χριστού προς τον Άνθρωπο.

Βασικοί στόχοι του είναι:
  1. Να προάγει την κοινωνική θέση Κωφαλάλων, Κωφών και Βαρηκόων στην ελληνική κοινωνία και να καλλιεργήσει τις μεθόδους Επικοινωνίας και Εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα και πορίσματα της ψυχολογίας, της παιδαγωγικής επιστήμης, της ιατρικής και χρήση των δυνατοτήτων της Τεχνολογίας.
  2. Να φροντίζει για την πνευματική μόρφωση των Κωφαλάλων, ώστε να συμμετέχουν στην ελληνική κοινωνία ως πολίτες με συγκροτημένη προσωπική ευθύνη, με πνευματικά εφόδια και ψυχική καλλιέργεια, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στα βασικά δικαιώματα του κάθε συνανθρώπου, ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή και πεποιθήσεις.
  3. Να προάγει και να καταδείξει τη δημιουργική παρουσία της κοινότητας των Κωφαλάλων στην ελληνική κοινωνία, με τις ιδιόμορφες πολιτιστικές δραστηριότητες, την οπτική θεώρηση της ζωής και την ιδιαιτερότητα της ταυτότητάς τους. Έτσι θα μπορέσουν οι Κωφάλαλοι να γκρεμίσουν τελείως τις εναντίον τους προκαταλήψεις της κοινωνίας των ακουόντων, αλλά και οι ίδιοι να αποδεσμευτούν από τα εμπόδια του υπερπροστατευτισμού, του παρασιτισμού και της περιθωριοποίησης.

2 σχόλια:

M είπε...

Καλησπέρα σας!Το κείμενό σας είναι πολύ ενδιαφέρον!Θέλω να σας ρωτήσω κάτι που πρόσφατα διάβασα σε μια σελίδα του facebook. Ισχύει ότι έχει καταργηθεί ο όρος "κωφάλαλος";

alkmanas είπε...

Μπορεί να μάθει αναγνωση και γραφή ο κωφός (και αλαλος)υπάρχουν σχολεία;