Κυριακή, Απριλίου 13, 2008

Πολιτιστικό και Αθλητικό κέντρο ΡΑΜΝΑ

Σκοπός του Πολιτιστικού Αθλητικού Κέντρου ΡΑΜΝΑ είναι να δίνει σε όλες τις ηλικίες κωφαλάλων και σε οικείους και φίλους τους ευκαιρίες ομαδικής ζωής, συνεργασίας, δημιουργικών απασχολήσεων, άθλησης, επιμόρφωσης, διακοπών, μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής, ορεινής διαβίωσης, ανίχνευσης, παρατήρησης, ορειβασία. Όλες οι δραστηριότητες εντάσσονται στην Ελληνορθόδοξη Χριστιανική Ζωή και εμπνέονται από την αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Επιδίωξή μας είναι να μην στερούνται οι κωφάλαλοι χαρές και δράσεις που απολαμβάνουν οι άλλοι συνάνθρωποί μας στην σύγχρονη κοινωνία. Με αξιοπρέπεια να συμβιώνουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από καταγωγή, αναπηρία, πεποιθήσεις ή οικονομική κατάσταση. Σε καμιά περίπτωση δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Αθλητικού Κέντρου ΡΑΜΝΑ δεν τίθεται ως στόχος το οικονομικό κέρδος. Το Σωματείο μας πάντοτε παραμένει μη κερδοσκοπικός οργανισμός.


Τομείς

Οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Αθλητικού Κέντρου ΡΑΜΝΑ κατανέμονται σε τρεις επιμέρους τομείς:
α) Κατασκήνωση - Άθληση
Κατασκηνωτικές περίοδοι παιδιών και νέων, διακοπές οικογενειών, αθλητικές συναντήσεις ομάδων, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πινγκ-πονγκ, ορειβασία, πεζοπορία, ανίχνευση, παρατήρηση.
β) Πολιτιστικές δραστηριότητες
Θέατρο, χορός, γιορτές, δεξιώσεις, ψυχαγωγία, περιβαλλοντική αγωγή, χειμερινή διαβίωση, παρατήρηση υδροβιοτόπου Κερκίνης.
γ) Λατρευτικές ευκαιρίες και φιλοξενία
Θεία Λειτουργία, κοινή προσευχή, διαμονή στο βουνό, ομαδική ζωή, ημερίδες και συνέδρια παιδαγωγών, ψυχολόγων, γονέων, διερμηνέων, συλλόγων.

Όραση και Νεύμα

Η συσσώρευση πείρας 30 ετών και πλέον από την ίδρυση του Σωματείου μας Οι Φίλοι των Κωφαλάλων Θεσσαλονίκης (1973 - 2004) μας αυξάνει τις ευθύνες προς τους Κωφαλάλους. Η διδακτική εμπειρία της επικοινωνίας με Νεύματα, καθώς και η πρωτοπορία μας στη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, βασικών για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση των Κωφαλάλων, μας επιβάλλουν να διατυπώσουμε μέσα σε σύγχρονα πλαίσια τον Κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης (Κ.Ε.Ε.) στην Θεσσαλονίκη. Επιλέξαμε το λογότυπο ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΥΜΑ για να τονίζονται τα δύο μέσα - όργανα που δραστηριοποιούνται κατά την επικοινωνία των κωφαλάλων και τα οποία εκφράζουν την πολιτιστική τους ιδιομορφία.
Όλες οι δραστηριότητες του Κ.Ε.Ε. εναρμονίζονται με την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική ζωή και εμπνέονται από την Αγάπη του Χριστού προς τον Άνθρωπο.

Βασικοί στόχοι του είναι:
  1. Να προάγει την κοινωνική θέση Κωφαλάλων, Κωφών και Βαρηκόων στην ελληνική κοινωνία και να καλλιεργήσει τις μεθόδους Επικοινωνίας και Εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα και πορίσματα της ψυχολογίας, της παιδαγωγικής επιστήμης, της ιατρικής και χρήση των δυνατοτήτων της Τεχνολογίας.
  2. Να φροντίζει για την πνευματική μόρφωση των Κωφαλάλων, ώστε να συμμετέχουν στην ελληνική κοινωνία ως πολίτες με συγκροτημένη προσωπική ευθύνη, με πνευματικά εφόδια και ψυχική καλλιέργεια, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στα βασικά δικαιώματα του κάθε συνανθρώπου, ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή και πεποιθήσεις.
  3. Να προάγει και να καταδείξει τη δημιουργική παρουσία της κοινότητας των Κωφαλάλων στην ελληνική κοινωνία, με τις ιδιόμορφες πολιτιστικές δραστηριότητες, την οπτική θεώρηση της ζωής και την ιδιαιτερότητα της ταυτότητάς τους. Έτσι θα μπορέσουν οι Κωφάλαλοι να γκρεμίσουν τελείως τις εναντίον τους προκαταλήψεις της κοινωνίας των ακουόντων, αλλά και οι ίδιοι να αποδεσμευτούν από τα εμπόδια του υπερπροστατευτισμού, του παρασιτισμού και της περιθωριοποίησης.